Reactie op raadsinfo locaties voor vluchtelingen

  • Home
  • Nieuws
  • Reactie op raadsinfo locaties voor vluchtelingen
De raadsinfo over opvang vluchtelingen
Klik op bovenstaande link voor de raadsinfo

interview Twente FM
Klik op bovenstaande link voor het interview

En onderstaand onze reactie
Opvang van vluchtelingen


Wij ontvingen de raadsinformatiebrief over de opvang van vluchtelingen, zowel structurele opvang, opvang voor Oekraïners, als de taakstelling huisvesting statushouders.
Ten aanzien van de huisvesting van statushouders geeft het college zelf ook aan dat het door de krappe woningmarkt steeds lastiger wordt om statushouders op korte termijn een woning aan te kunnen bieden. Wethouder Nordkamp gaf eerder ook aan dat er inderdaad al sprake is van verdringing op de woningmarkt. Dit wordt steeds nijpender en wij willen ook onze eigen inwoners kunnen blijven bedienen. We kunnen alleen maar concluderen dat er al veel te weinig woningen zijn en het probleem alleen maar groter wordt.

In de raadsinformatiebrief wordt ook aangegeven dat de gemeente de komende periode op zoek gaat naar plekken in de gemeente Losser waar de verschillende opvanglocaties kunnen komen. Als de locaties zijn bepaald, worden omwonenden geïnformeerd. En als de bestemming moet worden gewijzigd, moet de gemeenteraad hier een besluit over nemen. Verder lijkt er geen rol weggelegd voor de gemeenteraad.

Over geen onderwerp is zoveel discussie als over het asielbeleid.  BURGERFORUM is dan ook van mening dat de asielopvang om de grootst mogelijke openheid en transparantie vraagt, waarbij zowel de raad als de inwoners goed geïnformeerd en meegenomen worden over alles wat er op dit gebied speelt. Op onze website staat al een link “vluchtelingen”, maar die zouden wij graag uitgebreid zien naar voorbeeld van Dinkelland.
https://www.dinkelland.nl/vluchtelingen-asielzoekers-en-statushouders
Daarnaast willen wij als raad ook onze eigen rol hierin pakken en stellen wij voor een kadernota asielopvang op te stellen. De Raad stelt daarin de kaders vast hoe het College invulling en uitvoering moet geven aan de opgaven binnen de migratieketen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mogelijke locaties, evenredige verdeling, gevolgen, mogelijkheden en onmogelijkheden, wie er over gaat (rijk, provincie, gemeente?) e.d. Daarover kan dan in de openbaarheid gediscussieerd worden.

Een discussie in de raad over asielopvang hadden wij graag al gezien bij de tijdelijke opvang in Beuningen, maar helaas kregen wij hiervoor niet voldoende steun van de overige fracties.

https://gemeenteraad.dinkelland.nl/Documenten/Kadernota-Asielopvang-1.pdf
 
Share our website