BF agendapunt REINTEGRATIEVERORDENING
Een gemeente is verplicht een re-integratieverordening vast te stellen. Meestal gaat dat aan de hand van een modelverordening van de VNG. Bij verordeningen heb je dan vaak de neiging te denken dat het wel goed zal zijn. Maar deze verordening kent naast verplichte ook facultatieve onderdelen, waaronder verschillende instrumenten op het gebied van re-integratie en tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Dus is het wel degelijk zaak om te kijken of deze goed aansluit bij wat we willen. Het gaat immers om het zo goed mogelijk bedienen van onze eigen inwoners.
Kunnen we met deze verordening voldoende uit de voeten en doet het recht aan wat we willen met deze doelgroep vragen we de wethouder. En dan met name op het terrein van scholing, een belangrijk instrument, maar ook een breed begrip. Zijn er genoeg instrumenten en blijft maatwerk mogelijk?
Want ook de arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat -naast dat er nog stappen te maken zijn wat scholing betreft- veel mensen uit de doelgroep niet langdurig aan het werk komen en er naar een andere invulling gezocht zal moeten worden.
BF denkt ook dat het een utopie is om te denken dat het overgrote deel van de doelgroep in zal stromen in een reguliere baan. Vaak wordt eerst het laaghangend fruit het eerst geplukt en geplaatst en gaat dat ten koste gaan van de groep die wat lastiger te plaatsen is. Hier graag extra aandacht voor.
Nog 2 vragen: De bestaande regionale beleidslijn is om géén andere gemeentelijke loonkostensubsidie in deze verordening op te nemen en maximaal in te zetten op het gebruik van de wettelijke loonkostensubsidies in deze verordening op te nemen. Was dit ook zo, of is dit een wijziging? Wij konden dat niet terug vinden in de stukken.
Het is van belang dat gemeenten vertegenwoordigers van de doelgroep betrekken bij de vormgeving van het beleid voor beschut werk. Voorafgaand aan besluitvorming in de gemeenteraad, moeten gemeenten de verordening hebben besproken met vertegenwoordigers van de doelgroep Wij hebben begrepen dat dit niet is gebeurd, waarom niet?
Tot slot: De opmerkingen van de participatieraad vonden wij waardevol. Dat geldt overigens voor hun bijdragen bij alle verordeningen, ook de vorige. Dank daarvoor.