Raad wil de regie houden

BF toelichting motie EST (Lies ter Haar)

Vorige week heeft de wethouder ten aanzien van de Energie Strategie Twente 2.0, die in de plaats komt van een RES 2.0, aangegeven een pas op de plaats te willen maken, omdat er nog vragen leven waar het college een antwoord op wil. Ook dat de wethouder het concept nog niet zal tekenen, maar dit eerst in de raad wil bespreken. Met die toezegging waren we blij, want ook BF heeft de nodige vragen en opmerkingen over deze EST. Met name over de rol van de raad, maar ook inhoudelijk. En dat is nog versterkt door het webinar hierover (dat ook de hr. Visschedijk heeft bijgewoond).

Dus prima dat dit concept  nog in de raad komt. Maar de raadsinformatie die volgde sprak over dat we dan onze wensen en bedenkingen konden geven en daar zijn we minder gelukkig mee. De vraag is of dit wel effect heeft. Want in het webinar is ook door de programmamanager n.a.v. een vraag van dhr. Visschedijk of wijzigingen dan nog mogelijk waren, geantwoord dat het dan wel heel erg lastig werd. Ook ging het bij dit webinar wel heel veel over het warmtenet en de grote steden.

Op 16 oktober is een bestuurlijk overleg waar de kaders voor zowel het proces van vaststelling als de inhoudelijke invulling van de Energiestrategie Twente nog besproken en vastgesteld worden. We willen de wethouder voor dit bestuurlijk overleg toch nog een boodschap meegeven,
vandaar een motie. Zie het als ondersteuning.

De Regionale Energie Strategie (RES) die per regio is vastgesteld was  nl. vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet een afsprakenpakket, maar sinds 1 januari 2024 kan de RES worden gegoten in het instrument ‘Programma’ (dat is geregeld in hoofdstuk 3 van de Omgevingswet). En dit is ook gebeurt met de nu voorliggende Energie Strategie Twente (in concept). Er wordt organisatorisch nogal wat opgetuigd en ook wordt er bij de afspraken gesproken over “zelfbinding”. Hoewel de raad de RES 1.0 heeft vastgesteld, speelt ze bij de vaststelling van deze EST 2.0 bij de besluitvorming geen rol. Dat vinden wij ondemocratisch.

Indien en voor zover de gemeenteraad bij de totstandkoming van de RES was betrokken eist het actus contrariusbeginsel dat de raad ook wordt betrokken bij de vervanging daarvan. Het actus contrariusbeginsel wil zeggen dat de procedure die is gevolgd bij het oorspronkelijke besluit, ook gevolgd wordt bij de wijziging of intrekking van dat besluit.
Het is geen wet, dus juridisch kan het wel, maar een beginsel van behoorlijk bestuur.
Daarom vragen wij daar ook aandacht voor.

De inhoud van de motie spreekt verder voor zich.

Motie geen onomkeerbare besluit EST nemen Raadsbreed gesteund

 
Share our website