Circulair Losser

Burgerforum: Circulair Losser (Harold Sligman)
Aan de Raad wordt gevraagd om de leidende principes Circulair Losser vast te stellen.
En laten we beginnen door te herhalen dat ook Burgerforum de noodzaak ziet om materialen zo lang mogelijk en zo waardevol mogelijk in kringlopen te houden!

In onze bijdrage bij het beleidsplan circulaire economie hebben we aangegeven dat we een breed participatieproces belangrijk vinden. Bij de totstandkoming van het beleid Circulair Losser is dat niet echt van de grond gekomen; de vraag is dan ook aan de portefeuillehouder hoe in de afgelopen periode invulling is gegeven aan de participatie bij de totstandkoming van het uitvoeringsplan en de leidende principes?

We hebben in onze bijdrage destijds gezegd dat ook bij circulaire economie het de grote uitdaging wordt om het fysieke en het sociale domein aan elkaar te verbinden. Als we dan kijken naar het MVOI dan horen we graag van de portefeuillehouder op welke thema’s de gemeente Losser nu aan de slag gaat?

Ook willen we opgemerkt hebben dat ook hier de vraag ´hoe past circulaire economie in onze ruimtelijke omgeving” niet wordt besproken. Het planbureau voor de leefomgeving heeft in haar rapport becijferd dat ruimtevraag van een circulaire economie ergens kan liggen tussen het huidige ruimtegebruik van economische activiteiten en 40 procent extra. Hier komen we straks bij de bespreking van de Raadsinformatiebrief nog op terug.

Maar kijkend naar het uitvoeringsplan in relatie tot onze opmerking dat we geen problemen hebben met het informeren, stimuleren en faciliteren dan hebben we wel de nodige bezwaren.

Gebiedsontwikkeling
  • Leegstand van panden mag wat Burgerforum betreft wel wat ambitieuzer.  Burgerforum ziet graag dat het traject van een inventarisatie maken van leegstaande panden, lokale behoeften en lokale stimuleringsmaatregelen ontwikkelen om circulaire herbestemming te bevorderen eerder is afgerond dan 2029. Wij gaan er ook vanuit dat het hier leegstaande woon- en bedrijfspanden betreft; graag een reactie van de portefeuillehouder. Van de overige fracties horen wij ook graag een reactie
  • Biobased bouwen. Burgerforum maakt zich al jaren hard voor een toekomstbestendige landbouw. In deze coalitieperiode hebben we geld vrijgemaakt voor landschapsonderhoud, een bestemmingsreserve gevormd, landbouwinventarisatie, moties ingediend (samen met de VVD) op het terrein van bio-/groengas, deelname koploperprojecten, etc. We lezen nu bij het biobased bouwen; een dialoog, onderzoeken welke pilots er lopen, regionaal perspectief ontwikkelen……wat Burgerforum betreft weinig uitvoering. Er is meer focus nodig; uitvoering moet concreter. Voor onze specifieke situatie; moet er geen kansenkaart komen voor ons gebied (wellicht met de gemeente Dinkelland, Tubbergen) in samenwerking met Vechtstromen om er maar eens 1 te noemen. Bij het energieloket missen we aandacht/stimuleren van biobased isolatiemateriaal.
We horen graag een reactie van de overige fracties.
  • Burgerforum wil verder dat de toekomst van het afvalbrengpunt en de afvalevaluatie buiten de scope van de leidende principes en het uitvoeringsplan blijft. Dit is voor ons een voorwaarde om in te kunnen stemmen met de voorliggende leidende principes.
  • Dit geldt ook voor onze ambities op het gebied van wonen. Onze woningbouwopgave heeft topprioriteit; aanvullende eisen (naast de wettelijke eisen die zijn vastgelegd in het bouwbesluit) mogen niet leiden tot vertraging en/of kostprijsverhogend werken. Wel kunnen we ons voorstellen dat we voor het gemeentelijk vastgoed een uitzondering maken; want ook hier hebben (net als bij het verduurzamen van panden) een voorbeeldfunctie. Laten we daar dan ook beginnen.

Tot slot nog laatste vraag:
  • Waarom begint de Twenteboard een regionaal fysiek materialen depot?  Past dit  wel binnen de doelstelling van de Twente Board en datzelfde geldt voor de stichting Pioneering?
Share our website