Beschouwingen Voorjaarsnota

Wij hebben deze voorjaarsnota beoordeeld langs de lat van het algemeen belang. We beginnen daarom met een citaat van Erasmus. Hij was een van de grootste Nederlandse denkers en schreef:

“Want wie het roer van het schip van staat hanteert, moet slechts het algemeen belang en niet zichzelf dienen”.
Dit citaat uit het jaar 1511 is nog steeds actueel. Het dienen van het algemeen belang hoort leidend te zijn in het besluitvormingsproces van ons als volksvertegenwoordigers. Voor Burgerforum geldt dat in ieder geval wel.
Als we dan deze Voorjaarsnota langs de meetlat leggen van het algemeen belang dan zijn we tevreden met een groot aantal onderwerpen, waaronder:
  • de gezonde financiële positie van onze gemeente;
  • het feit dat de lasten niet worden verhoogd (alleen met de inflatiecorrectie);
  • de ontwikkelingen op het gebied van wonen zoals bijvoorbeeld de nieuwbouwplannen Hannekerveld en de  Lutte Noord en het opknappen van de vogelbuurt;
  • de investeringen in onze dorpskernen, zoals de start van het programma “samen sterker voor Overdinkel”,  waarin er samen met de bewoners, verenigingen en organisaties wordt gewerkt aan het versterken van het dorp;
  • de aandacht voor onze hardwerkende ondernemers en de prioriteit die gegeven wordt aan de revitalisering van bestaande industrieterreinen.
De gemeente heeft de afgelopen 2 jaar al enorme stappen gemaakt op het gebied van o.a. veiligheid, landbouw, onderwijs, sociaal domein, participatie en duurzaamheid. Deze lijn wordt doorgezet. Dus ook in de komende periode blijft het college investeren. Zo blijven er subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van woningen, wordt er geld beschikbaar gesteld voor het draaien van pilots in het sociaal domein, wordt er extra personeel aangetrokken dat nodig is voor handhaving en onderwijs, is er incidenteel geld vrijgemaakt voor de versterking van de lokale journalistiek en wordt de landbouwinventarisatie eind dit jaar opgeleverd!

Kijken we naar de investeringen van de gemeente dan zien we dat er dit jaar een start is gemaakt met de ontwikkeling van:
  1. de Aloysiusschool;
  2. het dorpshuis in de Glane;
  3. de Mariaschool in Beuningen; en
  4. onlangs was de feestelijke opening van het dorpshart De Lutte.
Wat Burgerforum betreft zijn dit stuk voor stuk belangrijke investeringen. Ze dienen het algemeen belang en maken onze gemeente socialer, sterker, economisch gezonder en … gewoon een stukje mooier. Het is maar een kleine greep uit alle zaken die al gerealiseerd zijn of in gang zijn gezet.

Maar, naast deze positieve zaken zijn er ook wat kritische noten die we moeten benoemen.

Bijvoorbeeld over het benchmarkonderzoek naar onze ambtelijke organisatie dat op initiatief van de gemeenteraad is uitgevoerd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er sprake is van een tekort aan personeel om taken goed te kunnen uitvoeren en ambities waar te maken. Geen mooie conclusie en uitbreiding van personeel is ook wat ons betreft dan ook noodzakelijk. We zien dat terugkomen in de voorjaarsnota maar we hebben wel vragen over de gemaakte keuzes.
Zo missen we onderbouwing en scenario’s waar het de personeelsuitbreiding voor schuldhulpverlening en statushouders betreft. Wij horen graag van het college waarom deze uitbreiding gewenst is; deze informatie hebben wij nodig om te kunnen beoordelen of deze personele uitbreiding daadwerkelijk bijdraagt aan het algemeen belang of dat ook andere oplossingsrichtingen daaraan kunnen bijdragen. Voor de uitbreiding van formatie voor de begeleiding van statushouders willen we meer informatie. Zo willen graag informatie over de taken en rollen van de verschillende organisaties, wat is de te verwachten taakstelling de komende jaren en welke financiële addertjes zijn er mogelijk gezien de landelijke ambitie om de beperking van de asielinstroom te beperken.

Als we in ogenschouw nemen een Rijksoverheid die steeds meer taken toebedeeld aan gemeenten, terwijl de gemeenten daarvoor minder financiële middelen ontvangen, dan vraagt Burgerforum zich af of het verstandig is om al het gevraagde extra personeel structureel te gaan vastleggen. We horen graag een reactie van het college en de overige partijen.

Want naast de onzekerheden vanuit het hoofdlijnenakkoord zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op onze financiële huishouding. Zo weten we nog niet hoe de 2e herverdelingsronde gemeentefonds er uit gaat zien. Dat kan tegenvallen en mogelijk lopen we ook nog andere risico’s. We zouden dan ook nog graag vóór de behandeling van de begroting hierover bijgepraat worden en het voorbehoud maken dat we wellicht nog extra moeten bijsturen tijdens de begrotingsbehandeling.

We kunnen het geld immers maar één keer uitgeven en er zijn ook andere opgaven die aandacht vragen.
Voor Burgerforum is de belangrijkste vraag hoe we al onze maatschappelijke opgaven een plek geven in de gemeentelijke planning en fysieke ruimte. Naast woningbouw met bijbehorende voorzieningen gaat het dan bijvoorbeeld om de energietransitie, klimaatadaptatie, landbouw- en natuurvraagstukken, circulaire economie, etc, etc. Stuk voor stuk grote maatschappelijke opgaven, die veel aandacht vragen en met elkaar zullen concurreren om prioriteit.

Burgerforum is dan ook kritisch als we zien hoe deze maatschappelijke opgaven in een aantal gevallen worden vormgegeven. We hebben soms het idee dat er een olifant voor de deur van de raadszaal zit. Een olifant met de naam “visie”. En begrijp mij niet verkeerd…een visie is nodig en vaak zelfs noodzakelijk om richting te kunnen geven aan te voeren beleid. Burgerforum is dus NIET tegen visies maar we zien soms dat visies een té dominante rol spelen. Een visie lijkt belangrijker dan de stem van de raad, het hoogste orgaan van een gemeente en dat mag niet zo zijn. Wat ons betreft moeten visies sneller bijgesteld kunnen worden om beter aan te sluiten bij de politieke wensen en actuele ontwikkelingen. Bijvoorbeeld, als de gemeenteraad de ambitie heeft om te groeien naar 25.000 inwoners, dan kan het niet zo zijn dat een woonvisie 2 jaar lang het uitgangspunt is geweest bij het te voeren beleid! Visies mogen wat Burgerforum betreft ook wel korter en meer op hoofdlijnen. Dit biedt dan ook meer ruimte om invulling te geven aan de politieke wensen en actuele ontwikkelingen!

Wij zijn in ieder geval blij om te lezen dat wonen nu topprioriteit heeft en dat het college voortvarend aan de slag gaat met onze groeiambitie. Burgerforum zal deze inspanningen positief kritisch volgen. Wij hebben daarom zojuist al een motie ingediend waarin we oproepen om ieder jaar met de gemeenteraad in gesprek te gaan over de volkhuisvestingsopgave (TOEZEGGING WETHOUDER). Na het reces willen wij met het college in gesprek over flexwoningen: een ambitie van deze coalitie en van deze gemeenteraad. De druk op onze woningmarkt maakt snelle en flexibele woningen noodzakelijk. Denk daarbij aan starters en statushouders. Woningbouw is van groot algemeen belang! Niets doen is wat Burgerforum betreft geen optie.

Voor gemeenten dreigt er zwaar weer op financieel gebied. De forse bezuiniging vanuit Den Haag op het gemeentefonds betekent dat alle gemeenten keuzes moeten maken. We zien dat omliggende gemeenten daarom de OZB al fors verhogen. In onze gemeente is dat gelukkig nu nog niet het geval. Maar de moeilijke keuzes zullen over enige tijd wel gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld als we kijken naar de data die beschikbaar is over gezondheid, armoede en sociale samenhang in de kernen van onze gemeente. We zien een beeld waar we politiek wat mee moeten. Vandaar dat we het programma “samen sterker voor Overdinkel” met een positief kritische houding zullen volgen. We horen natuurlijk graag hoe andere partijen daar tegenaan kijken? Langs welke meetlat leggen zij straks toekomstige ontwikkelingen en delen zij onze mening dat de grote gezondheidsverschillen tussen onze kernen verkleint moet worden? En welke oplossingen dragen zij aan? Graag een reactie!

Dan onze moties voorzitter. Dat zijn, naast de al ingediende motie volkshuisvesting, drie moties. Drie belangrijke zaken waar we aandacht voor willen, namelijk:
  1. We willen aandacht voor blijvende investeringen in sportaccommodaties.
    • Sporten verbindt, vermindert psychische klachten en zorgt voor een betere fysieke gezondheid. Dus voldoende argumenten om vanuit het algemeen belang hierin te blijven investeren. Wij roepen op om via deelname aan een waarborgfonds blijvend te investeren in sport accommodaties; (MOTIE AANGENOMEN)
       
  2. We willen aandacht voor het beschikbaar maken van warmtebronnen;
    • Wij zien dat het energievraagstuk urgent is en tot nu toe alleen maar gaat over opwekking van grootschalige elektriciteit. Burgerforum heeft altijd al aandacht gevraagd voor de warmtetransitie en de verschillende mogelijkheden als het gaat over het verduurzamen van woningen/bedrijfspanden. Of het nu gaat over de opwek van groen gas/ biogas, geothermie of gebruik van andere warmtebronnen. We komen nu met een motie om in kaart te brengen of uitbreidingslocaties warmtetransitie ready gemaakt kunnen worden en te onderzoeken welke bronnen binnen onze gemeentegrenzen (of binnen NOT verband) aanwezig zijn. (MOTIE AANGENOMEN)
       
  3. En met de derde motie willen we weten hoe we de gemeente zich beter kan verzetten tegen windturbines die vlak bij onze grens in Duitsland geplaatst worden.
    • We roepen het college op om te onderzoeken welke rechtsmiddelen wij als gemeente hebben om ons te verzetten tegen de plaatsing van windturbines aan de Duitse zijde van onze gezamenlijke grens. (MOTIE met gewijzigde tekst AANGENOMEN)
Afrondend:
  • We zijn tevreden met de huidige financiële positie van de gemeente en alle ontwikkelingen die gestart zijn zoals het dorpshuis in de Glane of zelfs al afgerond zoals het dorpshart in De Lutte.
  • We hebben kritische vragen als het gaat om het structureel opvoeren van extra personeelskosten. We stellen de vraag of het niet verstandiger is om enige voorzichtigheid te betrachten?
  • We zijn kritisch over de over de uitvoering van belangrijke maatschappelijke opgaven zoals bijvoorbeeld wonen. Haal de `Visie olifant´ voor de deur van de raadszaal weg en maak visies op hoofdlijnen en maak ze korter. We willen en moeten als raad sneller en flexibeler kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen. We willen met het college in gesprek over flexwoningen.
  • Financieel gaat het ons nu nog goed, maar er komende moeilijke jaren aan met aanzienlijke bezuinigingen vanuit Den Haag. We roepen het college op tot actief informeren over mogelijke ontwikkelingen zoals de 2e herverdeling van het gemeentefonds en de risico´s die we daarmee lopen. Zoek waar nodig samenwerking met omliggende gemeenten om een krachtig signaal naar Den Haag te sturen.
  • We komen met drie moties om aandacht te krijgen en te houden voor blijvende investeringen in sportaccommodaties, het beschikbaar maken van warmtebronnen en een beter verzet tegen windturbines vlak bij de Duitse grens.
     
  • Tot slot roepen we de gemeenteraad op om keuzes te maken die het algemeen belang dienen en de gemeente gezond en leefbaar houden.

Burgerforum staat klaar om hieraan bij te dragen. We blijven ons inzetten voor een gemeente waar het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren is! Onze slogan is niet voor niets lokaal belang voorop! En daar zal Burgerforum iedere dag zijn stinkende best voor doen! Daar kunt u op rekenen!

 
Share our website