Statiegeld op flesjes en blikjes .....

  • Home
  • Blog
  • Statiegeld op flesjes en blikjes .....
  • 25/02/2021
  • Lies ter Haar

Statiegeld op flesjes en blikjes: de oplossing?
U hebt het waarschijnlijk ook wel gelezen in de krant of gehoord op het nieuws: wij gaan de strijd aan tegen het zwerfafval en de verspilling, middels het invoeren van statiegeld op flesjes (per 1 juli 2021) en op blikjes (per 1 januari 2023).
Het probleem is in de afgelopen jaren alleen maar groter i.p.v. kleiner geworden.
Veel inwoners uit onze gemeente zullen zich afvragen of de invoering van statiegeld nodig is?
Even enkele cijfers: van de 2 miljard blikjes die er jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan, komen er 150 miljoen in ons milieu terecht. Een waanzinnige hoeveelheid! Daarnaast is het blik zeer schadelijk voor het milieu omdat het zeer lang duurt voordat het materiaal vergaan is.
Even een ander voorbeeld uit eigen ervaring. Ik fiets voor mijn werk richting Enschede altijd over de Hogeboekelweg en zie daar veel rotzooi in de berm liggen. Op een dag ben ik gaan tellen hoeveel blikjes, flesjes en zelf flessen ik tegenkwam. Ik kwam op deze 6 kilometer lange weg uit op 108 stuks en dan reken ik de vele chipszakken nog niet eens mee.
Een effectieve manier om dit zwerfafval tegen te gaan zou dus de invoering van € 0,15 statiegeld moeten/kunnen zijn. Maar lossen we daarmee het probleem van dit zwerfafval op?
Er wordt uitgegaan dat er 70-90 % wordt ingeleverd. Voorbeeld is Duitsland waar 97% van alle blikjes wordt ingeleverd.
Maar maken de mensen die deze flesjes en/of blikjes in onze bermen gooien zich druk om deze 15 cent. Ik ben bang van niet.
Misschien helpt een maatregel die in Noorwegen of Zweden wordt toegepast; daar krijgen personen die zwerfafval weggooien een boete. Voor afvalrapers zou de invoering wel positief uitpakken, want zij kunnen een aardig zakcentje verdienen.
Natuurlijk zal er minder zwerfafval komen door de invoering van dit statiegeld, maar ik denk dat het ook een taak is van ons als ouders om de jongeren bewust te maken dat rotzooi dat in de natuur wordt weggegooid slecht is voor dier en milieu.
Want elk blikje of flesje dat je in de natuur achterlaat, is er één te veel.
H.Elsjan
Raadslid Burgerforum
Share our website