Duurzaam
Jos Tijdhof / j.tijdhof@lossser.nl. Zit 14 jaar in de gemeente raad voor BURGERFORUM en ben momenteel het langstzittend raadslid / 65 jaar / getrouwd, 2 kinderen en 6 kleinkinderen / oud luchtmachtmilitair / buurtbuschauffeur / vakantiebegeleider MEE Reizen.
In mijn vorige column heb ik het gehad over het vuurwerk. Nu, een paar maanden verder, heeft onze regering al een verbod op bepaald vuurwerk uitgezet. Onder het verbod gaan alle soorten vuurpijlen en knalvuurwerk vallen, dus ook rotjes. Alleen fonteinen, sommige sierpotten, grondbloemen en licht vuurwerk als sterretjes en knalerwten blijven toegestaan. Maar er zijn nu al gemeenten die miv 2020 een algeheel vuurwerkverbod gaan instellen.
Dit verbod is mede tot stand gekomen doordat er elk jaar ernstig gewonden en dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Ook de luchtverontreiniging speelt een rol. Maar de beroemde druppel was toch vooral het feit dat rondom de jaarwisseling in veel steden de zaken totaal uit de hand lopen.
Het zit er aan te komen dat de paasvuren ook worden aangepakt. Ze liggen al onder het vergrootglas. Paasvuren – zo zeggen de tegenstanders - stoten ongeveer evenveel fijnstof uit als al het vuurwerk dat tijdens oud en nieuw wordt ontstoken. Daar kun je vraagtekens bij zetten, maar de discussie blijft de kop op steken. Dus ook deze oude traditie zal flink onder vuur komen te liggen.
Momenteel ook vrij hot: ``Moeten we wel of niet van het gas af?``.
Dit heeft ook twee kanten. Om voor koken en het verwarmen van woningen gas te vervangen door elektra is een gigantische klus, die echt miljarden gaat kosten. De oudere woningen van voor 1990 zijn onvoldoende geïsoleerd om op stroom over te gaan. Isoleren van oudere woningen van jaren 1950 tot 1980 is een extreme klus.
Ook de huidige kabels voor de stroom zijn lang niet voldoende om dit te realiseren. We komen al in de problemen als er te veel elektrische auto’s komen.
Men is momenteel flink bezig om de mogelijkheden van waterstof te bekijken. Denk hierbij aan de toepassing bij auto´s en verwarming van woningen en bedrijven. Deze ontwikkeling is nog in volle gang. Ik denk dan ook dat we ons wel moeten inspannen om stappen te maken in duurzaamheid, maar niet te hard van stapel moeten lopen en het geduld moeten hebben om toekomstige ontwikkelingen af te wachten en kansen te geven.
Conclusie: Loop niet te hard van stapel de wereld is ook niet in zeven dagen ontstaan.
Het is moeilijk groen doen als je rood staat
Reageer
Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)