Blog Hans Volmbroek

  • 10/04/2019
  • Lies ter Haar

Ons Gas
 
In 1948 werd er door de NAM -kort na de tweede Wereldoorlog opgericht door Shell en Esso- gas gevonden bij Coevorden. Hoewel aanvankelijk naar aardolie werd gezocht, werd gas eind jaren vijftig belangrijker dan olie.
 
In 1959 werd de gasbel bij Slochteren gevonden. Tot op heden het grootste gasveld van Europa, zelfs een van de grootste van de wereld.
Nederland was opeens een gasproducent en exporteerde dit naar België, Duitsland, Frankrijk en zelfs naar Italië.
Ons gas werd soms door ministers, o.a. Den Uil, voor minder dan 1 cent per m3 verkocht. Vergelijk dat eens met de prijzen die we nu betalen!
Door het hele land werden er transportbuizen en kunststof gasleidingen gelegd. Een infrastructuur waar de hele wereld jaloers op is.
 
Tot er in Den Haag iemand op het idee kwam om deze energiebron van alle Nederlanders af te sluiten. In 2050 moet (bijna) iedereen van het gas af zijn wegens de problemen met het CO2 wat in deze brandstof zit.
Maar wereldwijd wordt er juist steeds meer gebruik gemaakt van aardgas.
In landen als China, Rusland, India en Brazilië wordt er voor een groot deel op aardgas overgeschakeld, omdat gas veel minder CO2 in zich heeft dan bijvoorbeeld steenkool en bruinkool die nu meestal worden gebruikt voor het opwekken van elektrische stroom.
In ons land moeten we overgaan op zonnestroom of windstroom.
Dat dit voor grote problemen zal zorgen zal duidelijk zijn.
Geen wind geen stroom, alleen aan de kust nog wel.
Maar dan het transport van deze stroom. Het huidige stroomnet, of het nu voor bedrijven of huishoudens is, kan de toekomstige vraag naar elektriciteit niet aan. Ook de aanleg van vele duizenden kilometers aan kabels zal tot grote problemen leiden.
 
Dus dan nu de vraag:” Waarom van ons gas af”?
Wereldwijd is er voor nog ca 300 jaar aan aardgas, dus de noodzaak is niet aanwezig. Dat de hoeveelheid CO2 moet verminderen i.v.m. de klimaatproblemen is duidelijk. Maar zorg dan dat de luchtvaart, scheepvaart, chemiesector, de staalindustrie en bijv. de Rotterdamse haven de uitstoot halveren.
Dit levert meer besparing op dan de 17% besparing van de 7 miljoen huishoudens die op het aardgas zijn aangesloten.
 
BURGERFORUM.
Hans Volmbroek
Raadslid
h.volmbroek@losser.nl
 
Share our website